* ЗАМАЗКА – за поставяне на паркет е необходима равна и добре изсъхнала замазка. С това се постига по-добро качество на повърхността, устойчивост на наредения паркет и дълготрайност при експлоатация. Паркета копира пода и в течение на експлоатацията се приспособява към замазката затова е много важно тя да бъде добре направена.Трябва да се има впредвид ,че при изваждане на паркет направа на нова замазка и връщане на паркета обратно е задължително той да се залепи върху нея.

* РЕДЕНЕ БЕЗ ЛЕПЕНЕ– при това редене се препоръчва замазката да бъде абсолютно равна и гладка в противен случай паркета ще скърца,ще се изкриви в процеса на експлоатация,ще се счупят някои от сглобките в местата на неравните участъци.При така поставен паркет сглобката е определяща и ако не е достатъчно плътна и стабилна гореизброените недостатъци ще са по силно изразени.При това нареждане паркета се заклинва в стената за да не се разглоби,което пречи той да се предвижва /разширява и свива/при промяна на атмосверната влажност ,което може да доведе до издуването му в определени моменти при промяна на сезоните.

* РЕДЕНЕ С ЛЕПЕНЕ ЗА ПОДА – при това редене се препоръчва замазката да не е ронлива по възможност гладка и равна, за да може да се осъществи по-добро залепване. Добре е да се използват лепила, които са на полиуретанова основа. Разходът на лепило е между 2 и 3 кг на кв. метър. Това е най-подходящия начин за полагане на паркет. При него се избягва скърцане ,мърдане,вибрации и други неприятни усещания.

* ЦИКЛЕНЕ – осъществява се с машини с абразивен елемент шкурка като се преминава от по – груба към по – фина до постигане на желаната гладкост и отстраняване на замърсяванията от паркета. Извършва се по възможност по дължина на настилката (паркет или дюшеме) така се постига по-добра гладкост на повърхността и нежеланите дефекти от преминаване на машината по неравен под са минимални.

* ФУГИРАНЕ – извършва се успешно само при неподвижен паркет с лепило за фугиране като се забърква с фини трици от дървото, което се фугира. Фугирането се извършва преди финото шлайфане на паркета.Най-добре се фугират отвори с размери от 1-3мм.по-малките фуги обикновено се отстраняват при последващото фино шлайфане ,а по –големите от 3мм. имат известно слягане поради постепенното бавно втвърдяване на сместа.Възможно е фугиране и с готови смеси от типа на силикона след лакиране на паркета,за малки участъци и при подвижни паркети.

* ЛАКИРАНЕ – извършва се с лакове за паркет ,които притежават по висока износоустойчивост ,но все пак трябва да отбележа че няма лакове ,които да не се надраскват при въздействие с твърди предмети .Също е необходиво в помещенията да се поддържа оптимална влажност до 60% и положителна температура над 10 градуса Целзий така не се предизвиква прекомерна промяна габаритите на паркета ,което оказва влияние и върху структората на лака.Лаковете запазват цвета на самото дърво, те са безцветни и биват гланц,сатен и мат.
Важно е да се знае ,че нанасянето на всеки следващ слой става след пълното изсъхване на предходния, а преди нанасяне на всеки слой обикновено се извършва пришлайфане на пода за постигане на по-висока гладкост и здравина. Преди лака се нанася и грунд, който импрегнира дървото в дълбочина и спира процеса на попиване на лака в дървото така той се задържа на повърхноста с което се получава по дебело лаково покритие.Ако не се ползва грунд е възможно лака дори и при многократно нанасяне да прониква в порите на дървесината и повърхноста да не е еднородна.Ние препоръчваме поне трикратно лакиране ако човек иска да разчита на по дълготрайна защита за своя под.

ЦИКЛЕНЕ НА ПАРКЕТ – цикленето на паркет се извършва с професионални машини за циклене и шлайфане на паркет и подови настилки.При цикленето на паркет се отстраняват неравностите по паркета,драскотини,петна и се премахва старият лак,безир или боя и се подготвя за фугиране и лакиране,за да стане паркета като нов.

ЦИКЛЕНЕ НА ДЮШЕМЕ – цикленето на дюшеме се извършва по същият начин като се започва с едра шкурка и се преминава към по фина за да се получи максимална гладкост.Това важи и при цикленето на паркет.

ЦИКЛЕНЕ И ФУГИРАНЕ НА ПАРКЕТ – фугирането на паркет се извършва с специална безцветна смола която се смесва със фини трици от самият паркет за да се придобие същият цвят.И се постига най-добър резултат при неподвижен паркет.Когато паркета мърда фугите се оронват на местата където паркета подава.

ЦИКЛЕНЕ И ФУГИРАНЕ НА ДЮШЕМЕ – фугирането на дюшеме също така се извършва със смола и фини трици които се от самото дюшеме за да се придобие същият цвят.И както при паркета на местата където дюшемето подава фугите се оронват.

ЦИКЛЕНЕ И ЛАКИРАНЕ НА ПАРКЕТ – лакирането на паркет се извършва с лакове предназначени  за паркет. След като по паркета са отстранени всички неравности,драскотини,петна и старият лак,боя или безир.След това се прахосмуче и се лакира първа ръка лак,след като изсъхне първата ръка лак паркета се шлайфа на рака с фина шкурка,защото от самият лак паркета настръхва и става по-грапаво,затова се матира на ръка с фина шкурка за да стане по-гладко и да се премахнат полепналите прашинки по лака след което се прахосмуче отново и се лакира втора ръка лак.

ЦИКЛЕНЕ И ЛАКИРАНЕ НА ДЮШЕМЕ – циклене и лакиране на дюшеме- лакирането на дюшеме се извършва с лакове за подови настилки и паркет. След като по дюшемето са отстранени всички неравности,петна,драскотини и старият лак,безир или боя.След това се прахосмуче и се лакира първа ръка лак,след като изсъхне първата ръка лак дюшемето се шлайфа на ръка с фина шкурка,защото от самият лак дюшемето настръхва и става по-грапаво,затова се матира на ръка с фина шкурка за да стане по-гладко и да се премахнат полепналите прашинки по лака след което се прахосмуче отново и се лакира втора ръка лак.

БЕЗПРАХОВО ЦИКЛЕНЕ НА ПАРКЕТ – безпрахово циклене на паркет означава че машините за циклене на паркет са с вградени прахусмокачки които събират прахта в чувал.Но на практика такова циклене няма,нищо че повечето колеги го пишат по обявите,на практика това е една от рекламните уловки прах си има.Тя е суха и лесно се почиства и нищо не съсипва.

РЕДЕНЕ НА ПАРКЕТ – редене на паркет- има два начина за редене на паркет с лепене и без лепене.

РЕДЕНЕ НА ПАРКЕТ БЕЗ ЛЕПЕНЕ – Редене на паркет без лепене – при това редене се препоръчва замазката да бъде абсолютно равна и гладка в противен случай паркета ще скърца и ще мърда,ще се изкриви в процеса на експлоатацията,ще се счупят някои от сглобките в местата на неравните участъци.При така поставен паркет сглобката е определяща и ако не е достатъчно плътна и стабилна гореизброените недостатъци ще са по силно изразени.При това нареждане паркета се заклинява в стената за да не се разглоби,което пречи той да се предвижва/разширява и свива/при промяна на атмосверната влажност,което може да доведе до издуването му в определени моменти при промяна на влажността в помещенията.

РЕДЕНЕ НА ПАРКЕТ С ЛЕПЕНЕ ЗА ПОДА – Редене на паркет с лепене – при това редене се препоръчва замазката да не е ронлива и по възможност гладка и равна,за да може да се осъществи по-добро залепване. Добре е да се използват лепила ,които са на полиуретанова основа. Разходът на лепило е между 2 и 3 кг. на кв. метър според гладкоста на замазката. Това е най-подходящият начин за полагане на паркет. При него се избягва скърцане,мърдане,вибрации и други неприятни усещания.

МОНТАЖ-РЕДЕНЕ НА ЛАМИНИРАН ПАРКЕТ-ЛАМИНАТ – Монтаж-Редене на ламиниран паркет-ламинат при монтажа или реденето на ламинираният паркет-ламинат от най-голямо значение е замазката да е равна. В противен случай на местата където замазката е доста крива може в процеса на експлоатация сглобката да се счупи и да се получат неприятни ръбове и дори самият ламел да се мести или да стърчи.

ПРЕНАРЕЖДАНЕ НА ПАРКЕТ – пренареждането на паркет задължително се прави с лепене,защото старият паркет с годините е изметнал и се е  по-раздул с времето и при процеса на редене се натрупват фуги,когато паркета не е лепен той мърда и фугите ще се оронят след фугирането и няма да се получи желаният резултат.

ЦИКЛЕНЕ ФУГИРАНЕ И ЛАКИРАНЕ НА ПАРКЕТ – при тези процедури първо се започва с цикленето,отстраняват се неравностите,драскотините и петната по паркета и се подготвя за фугиране,след това се фугира със смола и фини трици от самият паркет,после се сваля смолата със фина шкурка за да остане само по фугите,прахосмуче се и е готов за първа ръка лак.

ПАРКЕТНИ УСЛУГИ – циклене на паркет,циклене на дюшеме,циклене,циклене и лакиране на паркет,циклене и лакиране на дюшеме,циклене и фугиране и лакиране на паркет,циклене фугиране и лакиране на дюшеме,фугиране,лакиране,редене на паркет,монтаж на ламиниран паркет и други паркетни услуги.

ПАРКЕТНИ УСЛУГИ ЦЕНИ – цените на паркетните услуги зависят от желаните услуги на клиента.

ЦЕНИ ЗА ЦИКЛЕНЕ НА ПАРКЕТ – цените за циклене на паркет зависят от това със какво е лакиран преди това паркета,лак,боя,безир и от квадратурата на помещението.

ЛАКИРАНЕ НА ПАРКЕТ ЦЕНИ – тук цените зависят от марката и качеството на лака на който ще се спре даден клиент.

Обикновено се провежда телефонно обаждане-клиентът се интересува за даден вид услуга ЦИКЛЕНЕ НА ПАРКЕТ,ПРЕНАРЕЖДАНЕ НА СТАРИЯТ ПАРКЕТ,ЦИКЛЕНЕ НА ДЮШЕМЕ,ФУГИРАНЕ,ЛАКИРАНЕ и други ПАРКЕТНИ УСЛУГИ.
В почти всички случаи става въпрос за ЦИКЛЕНЕ НА ПАРКЕТ,ФУГИРАНЕ,ЛАКИРАНЕ,РЕДЕНЕ НА ПАРКЕТ И ЦИКЛЕНЕ НА ДЮШЕМЕ.
Преди да започнете да званите на майстори или фирми бихме ви посъветвали първо да проучите цените за услугите който желаете да бъдат извършени.
Във повечето случаи цените се различават от марката на лака и самото му качество определено от производителят.И естествено от услугите които желаете.
РЕДЕНЕ НА ПАРКЕТ,ЦИКЛЕНЕ НА ПАРКЕТ,ЦИКЛЕНЕ НА ДЮШЕМЕ,МОНТАЖ НА ЛАМИНИРАН ПАРКЕТ и други ПАРКЕТНИ УСЛУГИ се извършват след приключването на всички груби и мокри процедури по вашият ремонт,а реденето на паркет и ламиниран паркет задължително се извършва след като няма влага в помещението и замазката е напълно суха за да няма измятане на паркета или надуване.

Съществуват няколко основни вида подложки, които се използват при монтажа на ламиниран паркет. Най-разпространени са полиетиленовите подложки, като основното им предимство е ниската цена. Основните им недостатъци са техните ниски шумо- и топлоизолационни качества, както и факта, че много лесно се смачкват под тежестта на настилката и мебелите върху тях.

Фибрановите подложки са с по-плътна структура и благодарение на това имат значително по-добри показатели. Те са както много добри топло- и шумоизолатори, така и много по-издържливи на натиск и деформация при дългогодишната им употреба. Освен това се предлагат и във варианти с по-голяма дебелина, което би могло да бъде много полезно при нужда от повдигане на нивото на пода или при нужда да се нивелират по-големи неравности.

Кокосовата подложка е направена от естествени материали с дървесни частици и има подобни свойства като фибрановите подложки. Предлага се в дебелина само от 5 милиметра.

Често при покупката на подови настилки и ламинат ни се налага да правим различни преценки и да сравняваме предимствата и недостатъците на един или друг тип. Тъй като това е една наистина немалка и освен това сравнително дългосрочна инвестиция във вашият под, то добре е да прецизно премислена. Що се отнася до добре познатия ламиниран паркет, преди да пристъпите към фактическата покупка, полезно би било да знаете неговите плюсове и минуси.
Предимства на ламинирания паркет

Положителните качества на ламината са сравнително много. Едно от най-отличителните е лесният и бърз монтаж. При новите модели не е необходимо никакво лепило, тъй като повечето от тях са с така наречената клик система, осигуряваща качествено заключване на дъските една към друга. Много важна характеристика на качествения ламиниран паркет е неговата съвместимост с подово отопление.

Важно е да съобразите и факта, че един ламинат има различни класове износоустойчивост, които трябва добре да съчетаете с помещенията, в които трябва да бъде поставен ламиниран паркет. Ако става въпрос за стая с по-голяма натовареност, като всекидневна например или пък офис, то минималният клас на износоустойчивост трябва да бъде отговарящ поне на АС4/32.

Към плюсовете, които касаят ламиниран паркет може да се добави и огромното разнообразие от декори. Повечето от тях, съвсем логично представляват имитации на масивни паркети и дюшемета. Но все по-често се срещат и такива, които наподобяват камък, или пък имат съвсем различен дизайн, подходящ за модерни интериорни решения.
Недостатъци на ламинирания паркет

Основният минус на един ламиниран паркет се състои във факта, че той не подлежи на абсолютно никакво обновяване. За разлика от масивните паркети, един ламинат не може да се цикли, което означава, че ако случайно го надраскате, или пък изпуснете тежък предмет върху него и се образува вдлъбнатина, то по никакъв начин не може да се прави корекция.

След определеният срок на експлоатация, когато вече е прекалено изтъркан или повреден по една или друга причина, ламинираният паркет трябва да бъде премахнат. Това е една трудоемка задача, тъй като е необходимо да отстраните от съответното помещение всички налични мебели и чак тогава да пристъпите към демонтаж. Вече положеният ламиниран паркет трябва да бъде добре поддържан и пазен, също като масивният такъв. Това включва редовно почистване и навременно отстраняване на течности, попаднали на повърхността му.